Pomazánky, másla

Snídaně a večeře

Obiloviny a luštěniny

Chleba, rohlíky, housky


Polévka Pho

Tisk
( 23 volby ) Ingredience:
2 celé skořice
2 hvězdičky čínského anýzu (badyán)
2 hřebíčky
2 lžíce čerstvého koriandru
50 g čerstvého zázvoru
2 cibule
2 jarní cibulky
100 g sójových výhonku
3 lžíce rybí omáčky
600 g rýžových nudlí
225 g hovězí svíčkové
1,5 l hovězího vývaru

Popis přípravy:
Vývar v němž jsme uvařili hovězí maso, ochutíme zázvorem, oloupanými cibulemi rozkrojenými na půlky, rybí omáčkou a veškerým kořením (kromě čerstvého koriandru), zakryjeme pokličkou a 30 minut vaříme. Poté vývar přecedíme. Do misek rozdělíme rýžové nudle, sójové výhonky a na malé plátky nakrájené hovězí maso. Misky zalijeme horkým vývarem a ozdobíme na kolečka nakrájenou jarní cibulkou a čerstvým koriandrem. Při servírovaní položíme na stůl i talířek s drceným pepřem a čtvrtkami limetky pro případné dochucení.

Komentáře  

 
-2 # majka 2011-09-18 08:00
Hvězdičky badyánu? Anýz vypadá jinak.
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
 
 
0 # Ota 2011-09-18 09:40
Zdravim,
on je myšlen činský anýz, více zde:

cs.wikipedia.org/wiki/Bady%C3%A1n

V receptu je to již upřesněno.
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
 
 
+13 # Tomas, BepViet.cz 2012-01-12 01:19
Škoda, že není v receptu více upřesněno, jak se pracuje s vývarem. Takhle z toho vznikne klsická "hnědá, vývarová" polévka a žádný čirý vývar, jak by tomu mělo ve zkutečnosti být. Na mých stránkách mám recept na pravou Pho, tak se mrkněte. T.
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
 
 
+1 # petr 2012-03-30 19:07
Vývar je trochu jiný než běžný hovězí. Důležité je, že je z morkových kostí a třeba žebra nebo kostí ocasních. Ale ty morkové jsou opravdu důležité. Pět minut maso a kosti vaříte prudce a pak v nové vodě teprve začnete dlouhý, pomalý vývar (3h).
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
 
 
-1 # petr 2012-03-30 19:08
Další odlišností je přísada zázvoru a cibule, obojí rozkrojené na půlky a neloupané si prudce předpečete v troubě, chytí opáleninky a krásně zavoní. Zázvoru tak 7 cm dlouhý 4 cm široký kus. Po 15 minutách by mělo pedpečení stačit a cibuli i zázvor přihodíte do hrnce.
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
 
 
+1 # petr 2012-03-30 19:08
Třetí důležitá věc je koření. Do plátýnka či sáčku na koření dejte dvě celé skořice, 6 hvezdiček badyánu, 4 hřebíčky, 3 lusky kardamonu (není úplně nutný), lžíci kuliček koriandru. Svázaný sáček s kořením dejte do vývaru na poslední hodinu.
Po celou dobu sbírejte nahromaděný tuk a pěnu z hladiny, aby vývar zůstal čirý a nebyl mastný. Závěrem odeberte zbývající tuk, nechte jen na co se cítíte. Osladtě vývar 2 lžícemi hnědého cukru, osolte lžičkou soli a 3 lžícemi rybí omáčky, nechte pár minut rozpustit chutě a pečlivě sceďte. Tím dosáhnete čiré nahnědlé barvy a pravé vietnamské chuti.
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
 
 
0 # petr 2012-03-30 19:11
krom výše uvedeného k servírování a dochucení bych doporučil vyměnit drcený pepř za drobně pokrájenou čili papričku – to je rozhodně ryzejší chuťový záitek. (možná to byla je chyba v překladu).

Dobrou chuť
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
 
 
0 # Trang 2012-07-19 18:19
My děláme často Pho a rozhodně nedáváme do Pho xhnědý cukr ale glutasol :)
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
 
 
+3 # tran 2012-08-22 12:37
ta Trang umi kecat jenom. Glutasol se tam , do PHO dava jen burani...
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
 
 
0 # ondřej 2014-02-23 08:47
glutasol? se naucte jist zdrave a vychutnat si chut a vuni jidla jak se patri kazda surovina ma svoji chut a dnes uz nikdo nevi jak chutnaji do jidla se davaji same sr.... !!! pouzivejte jen sul pepr a uvidite jak vam bude chutnat konecne poznate chut jidla a nejedna se jen o polivku tady ale o vsechno jidlo :)
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
 

Nejnovějších 5 receptů

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Králičí terina

ngredience na 6 porcí:
1 vykostěný králík
2 cibule
2 stroužky česneku
50 g strouhanky
plnotučné mléko na zalití
olivový olej
300 g mletého vepřového masa
1 vejce
½ hrnku smetany
1 lžíce koňaku
čerstvé bylinky podle chuti
sůl a pepř

Popis přípravy:
Maso nakrájíme. Cibuli nasekáme. Česnek prolisujeme. Strouhanku zalijeme trochou mléka. V pánvi na oleji orestujeme cibuli, přidáme králičí maso a opékáme asi 5 minut. Pak vmícháme strouhanku, mleté maso, vejce, smetanu, koňak a nasekané bylinky.... Číst dál

Vložil - recept-recepty.cz Napište první komentář! Zobrazení:90 Kategorie - Francouzská kuchyně

Levandulová karamelová omáčka

Ingredience na 300 ml:
200 g krupicového cukru
125 ml smetany ke šlehání
1 lžička sušené levandule
60 g másla
velká špetka soli

Popis přípravy:
Smetanu vlijeme do kastrůlku, přidáme levanduli a pomalu přivedeme k varu. Pak ji stáhneme z ohně a necháme odležet alespoň 3 hodiny, aby do sebe vtáhla chuť levandule. Nakonec ji scedíme. Do velké pánev se silným dnem nasypeme cukr, sůl a zalijeme jej 250 ml vody. Promícháme a vaříme na mírném ohni, až... Číst dál

Vložil - recept-recepty.cz Napište první komentář! Zobrazení:29 Kategorie - Omáčky

Mořský vlk pečený v soli

Ingredience na 4 porce:
2 kg celého mořského vlka
1 malý citrón
½ malého fenyklu
1 hrst hladkolisté petržele
4 kg hrubé soli
4 bílky
Jogurtový dip:
1 hrst čerstvé máty
200 g bílého jogurtu
sůl a pepř

Popis přípravy:
Rybu omyjeme a pečlivě osušíme. Citrón nakrájíme na tenká kolečka, fenykl na nudličky a petrželku nahrubo. Promícháme a nacpeme směs vlkovi do břicha tak, aby ingredience nevyčnívaly ven. Ve velké míse smícháme sůl a bílky a asi... Číst dál

Vložil - recept-recepty.cz Napište první komentář! Zobrazení:23 Kategorie - Recepty na Vánoce

Čokoládový dortík

Ingredience na 1 plech:
Těsto:
3 vejce
1 lžička citrónové šťávy
80 g moučkového cukru
70 g polohrubé mouky
2 lžičky holandského kakaa
Čokoládová pěna:
100 g hořké čokolády 70%
100 g mléčné čokolády
2 cl koňaku
2 cl silného espressa
5 vajec
3 lžíce vanilkového cukru
Poleva:
200 g krupicového cukru
150 g hořké čokolády

Popis přípravy:
Troubu vyhřejeme na 200°C, plech vyložíme papírem na pečení. Bílky a citrónovou šťávu šleháme a postupně přidáváme cukr, až... Číst dál

Vložil - recept-recepty.cz Napište první komentář! Zobrazení:38 Kategorie - Pečené dorty

Kapoun po louisiansku

Ingredience na 6 porcí:
1 kapoun (mladý kohout)
sůl a pepř
rostlinný olej
kuřecí vývar
2 lžíce másla
150 g sušených švestek
100 g rozinek
2 lžíce nasekaných arašídů
1 lžíce nasekané petržele

Popis přípravy:
Troubu vyhřejeme na 180°C. Kapouna opláchneme, osušíme, osolíme a opepříme a vložíme do pekáče (nohy můžeme svázat motouzem). Pokapeme olejem, přidáme máslo a zalijeme trochou vývaru. Pak ještě kapouna obložíme sušenými švestkami, rozinkami a arašídy. Přiklopíme a pečeme hodinu. Občas podléváme. Nakonec... Číst dál

Vložil - recept-recepty.cz Napište první komentář! Zobrazení:27 Kategorie - Americká kuchyně



Nejčtenějších 5 receptů

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Brokolicový krém

Ingredience:
1 brokolica
1 smetana sladká na vaření
1 lžíce hladké mouky
sůl a pepř
muškátový květ
houskové krutóny

Popis přípravy:
V litru vody uvaříme brokolici rozdělenou na růžičky, ponorným mixérem je rozmixujeme. Ve smetaně rozmícháme lžíci hladké mouky, vlijeme do polévky a za stálého míchání prováříme asi 15 minut, dochutíme solí, pepřem a muškátovým květem. Na talíři podáváme se snítkou bylinek a opečenými krutóny.

Číst dál

Vložil - recept-recepty.cz Komentáře(12) Zobrazení:112743 Kategorie - Krémové polévky

Nepečený dort ze zakysané smetany

Ingredience:
3 kelímky zakysané smetany
4 lžíce moučkového cukru
2 balíčky piškotů
5 plátků želatiny
máslo na vymazáni formy
kokos na vyspání formy
červené želé
500 g ovoce - jahod, meruňky, broskve

Popis přípravy:
Dno a boky tukem vymazané a kokosem vysypané dortové formy vyložíme piškoty. Zakysanou smetanu smícháme s cukrem a rozpuštěnou plátkovou želatinou. Směsí zalijeme piškoty. Stejně uděláme ještě jednu vrstvu, na kterou dáme ovoce nakrájené na kousky. Ovoce zalijeme červenou želatinou a dáme na... Číst dál

Vložil - recept-recepty.cz Komentáře(38) Zobrazení:101531 Kategorie - Nepečené dorty

Boloňské špagety s mletým masem

Ingredience:
1 balíček špaget
600 g mletého masa
olivový olej
1 cibule
1 plechovka loupaných rajčat
vegeta
sůl a pepř
oregano
bazalka
150 g strouhaného sýra

Popis přípravy:
Těstoviny uvaříme al dente v mírně osolené vodě. Cibuli nakrájíme najemno a zpěníme na oleji. Přidáme mleté maso a necháme zatáhnout. Ochutíme vegetou a kořením, přidáme loupaná rajčata rozmixované ponorným mixérem a krátce povaříme. Hotovou omáčku ještě dochutíme kořením, přelijeme jí těstoviny a posypeme jemně strouhaným sýrem.

Číst dál

Vložil - recept-recepty.cz Komentáře(12) Zobrazení:91006 Kategorie - Těstoviny s masem

Lívance I.

Ingredience:
600 g hladké mouky
0,8 l mléka
3 vejce
60 g cukru
30 g droždí
sůl
citrónová kůra
skořice
meruňkový džem
tvaroh na strouhání
tuk

Popis přípravy:
Do vlažného mléka vmícháme mouku, cukr, vejce, citrónovou kuru a rozdrobené droždí a směs dobře promícháme až vznikne husté těstíčko. Mírně osolíme a dáme na teplo vykynout. Lívanečník vymastíme tukem, postavíme na oheň, po dobrém rozehřátí nalijeme naběračkou do důlků těstíčko a po zapečení obrátíme. Růžové lívance vyjmeme, opět vymastíme... Číst dál

Vložil - recept-recepty.cz Komentáře(2) Zobrazení:72409 Kategorie - Palačinky a lívance

Pizza těsto z pizzerie

Ingredience:
0,5 kg hladké mouky
1 lžíce olivového oleje
1 lžička soli
1 kostka droždí
2,5 dcl studené vody

Postup přípravy:
Ingredience smícháme a necháme těsto vykynout asi 40 minut na teplém místě. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a z každé vyválíme tenkou pizzu (okraje vyvýšíme), kterou potřeme kečupem, nebo rajským protlakem, který posypeme oreganem a dle chuti na pizzu naložíme co máme rádi - šunku, salám, anglickou slaninu, žampiony, hermelín, nivu atd. Pizzu pečeme v dobře... Číst dál

Vložil - recept-recepty.cz Komentáře(30) Zobrazení:63745 Kategorie - Pizza