Jehněčí panenka s pastinákovým pyré a omáčkou z hroznového vína

Tisk
( 0 volby )

Ingredience na 4 porce:
440 g jehněčí panenky
20 g slunečnicového oleje
500 g kuřecího vývaru
100 g hroznového vína
200 g pastináku
20 g propuštěného másla
petrželka
Na pyré:
500 g oloupaného pastináku
80 g smetany 16%
200 g mléka
200 g kuřecího vývaru
1 stroužek česneku
tymián
sůl

Popis přípravy:
Jehněčí panenky osolíme a opečeme na oleji ze všech stran. Necháme odpočinout. Kuřecí vývar svaříme na 100 g a pak do něj přidáme hroznové víno, které jsme překrájeli na polovičky. Chvilku povaříme a stáhneme z ohně. Pastinák oloupeme, nakrájíme na ¼ kolečka a 1 minutu povaříme ve vroucí vodě a pak krátce orestujeme na másle. Nakonec přidáme nasekanou petrželku a osolíme. Oloupaný pastinák nakrájíme na plátky, zalijeme mlékem, smetanou, vývarem, přidáme česnek a tymián. Pomalu vaříme doměkka, vaříme dohusta, rozmixujeme a přepasírujeme přes jemný cedník. Dochutíme solí. Panenku podáváme s orestovaným pastinákem, pastinákovým pyré a omáčkou s hrozny.