Olivová paella

Tisk
( 0 volby )

 

Ingredience na 4 porce:
400 g ryže
6 lžic olivového oleje
800 ml zeleninového vývaru
1 bobkový list
špetka šafránu
1 červená paprika
1 zelená paprika
400 g rajčat
1 cibule
4 stroužky česneku
200 g zelených fazolek
½ pórku
1 mrkev
1 lžička mleté sladké papriky
100 g černých oliv
sůl a pepř

Popis přípravy:
Na 3 lžících oleje opečeme asi 3 minuty rýži. Přilijeme vývar, ochutíme bobkovým listem, mezi prsty rozdrceným šafránem, zakryjeme poklicí a vaříme přibližně 10 minut do poloměkka. Papriky umyjeme, rozčtvrtíme, odstraníme jádřince, dáme na plech slupkou nahoru a opečeme ve vyhřáté troubě na 200°C, dokud nezhnědnou. Spaříme ve studené vodě, odstraníme slupku a dužinu nakrájíme. Rajčata spaříme, oloupeme slupku, zbavíme jadérek a nakrájíme na kostky. Cibuli s česnekem oloupeme a rozkrájíme. Fazolky, mrkev a pórek umyjeme, očistíme a nakrájíme – fazolky na 3-4 cm kousky, mrkev na nudličky a pórek na kolečka. Na pánvi opečeme cibuli s česnekem, vmícháme mletou papriku a krátce opečeme. Podlijeme vývarem, přidáme fazolky, pórek a mrkev a 5 minut podusíme. Osolíme a okořeníme. Polouvařenou rýži dáme k zelenině, promícháme a na středním ohni vaříme asi 15 minut doměkka. Po 10 minutách vaření přidáme kousky papriky a rajčat. Pokud je rýže suchá, přilijeme vývar. Nakonec přimícháme olivy, osolíme a okořeníme podle potřeby.