Citrónové řezy s malinami a mákem

Tisk
( 1 volba ) Ingredience:
Korpus:
4 vejce
200 g cukru
4 lžíce citrónové šťávy
200 g polohrubé mouky
½ prášku do pečiva
sůl
tuk na vymazání pekáčku
mouka na vysypání pekáčku
Náplň:
300 ml mléka
150 g mletého máku
50 g cukru
špetka mleté skořice
strouhanka na zahuštění
500 g malin
250 ml smetany ke šlehaní
1 ztužovač

Popis přípravy:

Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky s polovinou cukru vyšleháme do pěny. Po částech přidáváme citrónovou šťávu a mouku s práškem do pečiva. Z bílků, špetky soli a zbylého cukru ušleháme tuhý sníh, který vmícháme do těsta. Pekáček pak vymažeme tukem, vysypeme moukou a naplníme těstem. Pečeme v troubě vyhřáté na 170°C asi 20 minut. Mezitím v menším hrnci přivedeme k varu mléko, přidáme do něj mák a asi 5 ho povaříme. Ochutíme cukrem, skořicí a podle potřeby popřípadě zahustíme strouhankou. Necháme zcela vychladnout. Maliny okapeme a necháme vychladnout. Ze smetany a ztužovače vyšleháme tuhou šlehačku. Vychladlý korpus pak podélně rozkrojíme, jeho spodní část potřeme makovou náplní a polovinou šlehačky, navrch rozložíme maliny a zakryjeme je zbylou šlehačkou. Přiklopíme vrchním dílem korpusu. Moučník uložíme do chladu alespoň na 2 hodiny, pak jej nakrájíme na řezy a podáváme.