Řecká musaka

Tisk
( 15 volby ) Ingredience:
3 lilky
600 g mletého masa
600 g brambor
3 rajčata
1 cibule
150 ml červeného vína
2 lžíce másla
olivový olej
sůl a pepř
skořice
Bešamel:
3 lžíce másla
5 lžic hladké mouky
700 ml mléka
velká hrst strouhaného sýra
3 žloutky
sůl
strouhaný muškátový oříšek

Popis přípravy:
Brambory uvaříme ve slupce. Oloupeme a nakrájíme na kolečka. Lilky oloupeme a nakrájíme na kolečka silná asi 1 cm, z obou stran posolíme a necháme vypotit. Pak je osušíme a prudce osmahneme z každé strany na oleji. Na másle osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme maso, osolíme, opepříme a ochutíme větší špetkou skořice. Zalijeme vínem, přidáme rajčata, která jsme předem oloupali a nakrájeli na drobné kousky. Vaříme do zhoustnutí. Na dno pekáče naskládáme plátky brambor, pokryjeme je masovou směsí, na tu naskládáme osmažené lilky a všechno zalijeme bešamelem. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180°C 30 - 40 minut do zezlátnutí povrchu bešamelu. Bešamel: V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme ji mlékem, dobře rozmícháme a vaříme do zhoustnutí. Odstavíme, vmícháme žloutky, osolíme, okořeníme muškátovým oříškem a vmícháme sýr.