Mořský vlk pečený v soli

Tisk
( 0 volby )

Ingredience na 4 porce:
2 kg celého mořského vlka
1 malý citrón
½ malého fenyklu
1 hrst hladkolisté petržele
4 kg hrubé soli
4 bílky
Jogurtový dip:
1 hrst čerstvé máty
200 g bílého jogurtu
sůl a pepř

Popis přípravy:
Rybu omyjeme a pečlivě osušíme. Citrón nakrájíme na tenká kolečka, fenykl na nudličky a petrželku nahrubo. Promícháme a nacpeme směs vlkovi do břicha tak, aby ingredience nevyčnívaly ven. Ve velké míse smícháme sůl a bílky a asi 300 ml vody. Připravíme plech vyložený papírem na pečení a naneseme na něj asi třetinu solné směsi. Položíme na ni rybu a zakryjeme zbylou solí. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 35-40 minut. Pokud si nejsme jistí, že je ryba hotová, zapíchneme do masa přes solnou krustu párátko. Pokud ho vyndáme teplé, je ryba dopečená. Zatímco se ryba peče, připravíme jednoduchý dip – mátu nasekáme nadrobno, smícháme s jogurtem a podle chuti osolíme a opepříme. Jakmile je ryba hotová, vyndáme plech, opatrně nožem rozbijeme krustu a vlka odkryjeme. Sůl během pečení vytáhla  z rybí kůže vodu a vysušila ji, díky čemu je kůže pevná, ale beztak dáváme pozor, ať ji neroztrhneme, aby sůl neznehodnotila jemné maso. Podáváme s mátovým dipem, vhodnou přílohou jsou vařené nebo pečené brambory.