Pomazánky, másla

Snídaně a večeře

Obiloviny a luštěniny

Chleba, rohlíky, housky


Míry a váhy

Tisk
( 54 volby )

Pomocné tabulky pro ty, co doma nemají možnost vážit potraviny. Jedine co budete potřebovat je malá (kávová) lžička, velká (polévková) lžíce a hrnek (plný hrnek o objemu 250ml).

Druh potraviny 1 lžíce 1 lžička
Sypké potraviny
hladká mouka 10 g 3 g
hrubá mouka 12 g 3 g
krupice 12 g 3 g
bramborová moučka 12 g 4 g
rýže 18 g 5 g
ovesné vločky 8 g 2 g
krupicovy cukr 15 g 5 g
moučkový cukr 12 g 4 g
sůl 10 g 5 g
kakao v prášku 8 g 2 g
mleté ořechy 7 g 2 g
strouhanka 10 g 3 g
mletá skořice 12 g 4 g
prášek do pečiva 10 g 3 g
Tekuté potraviny
voda 18 g 5 g
mléko 20 g 5 g
rozpuštěné máslo 17 g 5 g
olej 20 g 5 g
ocet 15 g 5 g
smetana ke šlehání 12 g 5 g
med 18 g 6 g
Tuhé potraviny
máslo 15 g 5 g
tvaroh 20 g 10 g
hořčice 20 g 8 g
kečup 20 g 8 g

 

Druh potraviny váha
voda 250 g
mléko 260 g
sušené mléko 150 g
měkký tvaroh 200 g
mouka 170 g
krupice 200 g
rýže 220 g
krupice 200 g
moučkový cukr 220 g
krystalový cukr 220 g
strouhanka 150 g
ovesné vločky 110 g
smetana 250 g
olej 245 g
med 360 g
sůl 300 g
kakao 100 g
bramborový škrob 220 g
mleté ořechy 175 g

 

 

Kolik váží některé potraviny?

Druh potraviny váha
velká kostka cukru 6,2 g
malá kostka cukru 4,7 g
velké vejce 55-65 g
střední vejce 50-55 g
malé vejce 45-50 g
střední žloutek 20 g
střední bílek 30 g
středně velká cibule 120 g
středně velký brambor 100 g

 

 

Převody jednotek hmotnosti

1 dkg 10 g
5 dkg 50 g
10 dkg 100 g
1/8 kg 12,5 dkg 125 g
1/4 kg 25 dkg 250 g
1/2 kg 50 dkg 500 g
1 kg 100 dkg 1000 g

 

 

Převody jednotek objemu

1 dl 10 cl 100 ml
2 dl 20 cl 200 ml
3 dl 30 cl 300 ml
1/8 l 1,25 dl 12,5 cl 125 ml
1/4 l 2,5 dl 25 cl 250 ml
1/2 l 5 dl 50 cl 500 ml
1 l 10 dl 100 cl 1000 ml

 

1 čajová lžička 5 mililitrů
1 dezertní lžička 2 čajové lžičky 10 mililitrů
1 naběračka 3 čajové lžičky 15 mililitrů
1 pohár 250 mililitrů

 

Nejnovějších 5 receptů

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Batátový krém

Ingredience:
400 g batátů
1 cibule
0,5 l vývaru nebo vody
1 lžíce olivového oleje
1 stroužek česneku
kus bulvy celeru
špetka kurkumy
špetka zázvoru
sůl a pepř

Popis přípravy:
Batáty omyjeme, oloupeme a vložíme do hrnce spolu s kouskem celeru. Zalijeme vývarem nebo vodou, přidáme koření a vaříme zakryté pokličkou asi 20 minut. Na rozpáleném olivovém oleji podusíme nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek, přidáme do polévky spolu se zázvorem a ještě chvíli povaříme. Vše rozmixujeme dohladka, dochutíme.... Číst dál

Vložil - recept-recepty.cz Napište první komentář! Zobrazení:267 Kategorie - Krémové polévky

Skořicové koláčky s polevou

Ingredience:
Těsto:
60 g změklého másla
60 g moučkového cukru
1 vejce
170 g polohrubé mouky
½ lžičky kypřícího prášku do pečiva
1 lžička mleté skořice
Náplň:
500 g měkkého tvarohu
190 g zakysané smetany
1 sáček vanilkového cukru
1 vejce
2 jablka
Poleva:
20 g másla
1 lžička mleté skořice
20 g hnědého cukru
1 lžíce polohrubé mouky
kandované třešně na ozdobu

Popis přípravy:
Máslo vyšleháme s cukrem a vejcem. Přidáme mouku s kypřícím práškem a skořicí. Vypracujeme... Číst dál

Vložil - recept-recepty.cz Napište první komentář! Zobrazení:56 Kategorie - Sladké moučníky

Čokoládové suflé s datlemi

Ingredience:
200 g hořké čokolády
200 g cukru
100 g datlí
200 ml vody
100 g másla
50 g hladké mouky
3 vejce
špetka soli

Popis přípravy:
Datle vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přivedeme k varu a odstavíme. Čokoládu nalámeme a zahřejeme ve vodní lázni (hrnec s čokoládou položíme nad hrnec s vroucí vodou). Když se začne čokoláda rozpouštět, přidáme máslo a cukr. Lehce promícháme a odstavíme. Oddělíme žloutek od bílku a bílky vyšleháme na tuhou hmotu. Do nádoby s čokoládou... Číst dál

Vložil - recept-recepty.cz Napište první komentář! Zobrazení:46 Kategorie - Sladké moučníky

Jelení guláš s pivní omáčkou

Ingredience na 4 porce:
1 kg jeleního masa na guláš
2 cibule
½ celeru
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce rajčatového protlaku
5 jalovcových bobulí
3 bobkové listy
0,5 l tmavého piva
300 ml hovězího vývaru
2 lžičky perníkového koření
2 lžičky tmavé jíšky
2 lžíce nasekané petržele

Popis přípravy:
Maso nakrájíme na kostky. Cibuli nakrájíme nadrobno. Celer oloupeme, opláchneme, nakrájíme na kostky a osmahneme asi 3 minuty na olivovém oleji. Přidáme maso a smažíme dalších 5... Číst dál

Vložil - recept-recepty.cz Napište první komentář! Zobrazení:242 Kategorie - Zvěřinové a rybí guláše

Hovězí kari s rýží

Ingredience:
600 g hovězí plece
450 g brambor
400 ml kokosového mléka
85 g nesolených arašídů
4 lžíce kari pasty
1 cibule
1 limetka nebo 1 lžička tamarindové pasty
1 celá skořice
1 lžíce třtinového cukru
1 lžíce rybí omáčky
jasmínová rýže
olej
čerstvý koriandr

Popis přípravy:
V troubě vyhřáté na 190°C opečeme arašídy, asi 5 minut. Necháme vychladnout a pak je najemno nasekáme. Na pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje, vmícháme kari pastu a následně vložíme kostičky masa,... Číst dál

Vložil - recept-recepty.cz Napište první komentář! Zobrazení:258 Kategorie - Hovězí maso



Nejčtenějších 5 receptů

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Brokolicový krém

Ingredience:
1 brokolica
1 smetana sladká na vaření
1 lžíce hladké mouky
sůl a pepř
muškátový květ
houskové krutóny

Popis přípravy:
V litru vody uvaříme brokolici rozdělenou na růžičky, ponorným mixérem je rozmixujeme. Ve smetaně rozmícháme lžíci hladké mouky, vlijeme do polévky a za stálého míchání prováříme asi 15 minut, dochutíme solí, pepřem a muškátovým květem. Na talíři podáváme se snítkou bylinek a opečenými krutóny.

Číst dál

Vložil - recept-recepty.cz Komentáře(12) Zobrazení:105801 Kategorie - Krémové polévky

Nepečený dort ze zakysané smetany

Ingredience:
3 kelímky zakysané smetany
4 lžíce moučkového cukru
2 balíčky piškotů
5 plátků želatiny
máslo na vymazáni formy
kokos na vyspání formy
červené želé
500 g ovoce - jahod, meruňky, broskve

Popis přípravy:
Dno a boky tukem vymazané a kokosem vysypané dortové formy vyložíme piškoty. Zakysanou smetanu smícháme s cukrem a rozpuštěnou plátkovou želatinou. Směsí zalijeme piškoty. Stejně uděláme ještě jednu vrstvu, na kterou dáme ovoce nakrájené na kousky. Ovoce zalijeme červenou želatinou a dáme na... Číst dál

Vložil - recept-recepty.cz Komentáře(36) Zobrazení:98753 Kategorie - Nepečené dorty

Boloňské špagety s mletým masem

Ingredience:
1 balíček špaget
600 g mletého masa
olivový olej
1 cibule
1 plechovka loupaných rajčat
vegeta
sůl a pepř
oregano
bazalka
150 g strouhaného sýra

Popis přípravy:
Těstoviny uvaříme al dente v mírně osolené vodě. Cibuli nakrájíme najemno a zpěníme na oleji. Přidáme mleté maso a necháme zatáhnout. Ochutíme vegetou a kořením, přidáme loupaná rajčata rozmixované ponorným mixérem a krátce povaříme. Hotovou omáčku ještě dochutíme kořením, přelijeme jí těstoviny a posypeme jemně strouhaným sýrem.

Číst dál

Vložil - recept-recepty.cz Komentáře(12) Zobrazení:83957 Kategorie - Těstoviny s masem

Lívance I.

Ingredience:
600 g hladké mouky
0,8 l mléka
3 vejce
60 g cukru
30 g droždí
sůl
citrónová kůra
skořice
meruňkový džem
tvaroh na strouhání
tuk

Popis přípravy:
Do vlažného mléka vmícháme mouku, cukr, vejce, citrónovou kuru a rozdrobené droždí a směs dobře promícháme až vznikne husté těstíčko. Mírně osolíme a dáme na teplo vykynout. Lívanečník vymastíme tukem, postavíme na oheň, po dobrém rozehřátí nalijeme naběračkou do důlků těstíčko a po zapečení obrátíme. Růžové lívance vyjmeme, opět vymastíme... Číst dál

Vložil - recept-recepty.cz Komentáře(2) Zobrazení:65987 Kategorie - Palačinky a lívance

Pizza těsto z pizzerie

Ingredience:
0,5 kg hladké mouky
1 lžíce olivového oleje
1 lžička soli
1 kostka droždí
2,5 dcl studené vody

Postup přípravy:
Ingredience smícháme a necháme těsto vykynout asi 40 minut na teplém místě. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a z každé vyválíme tenkou pizzu (okraje vyvýšíme), kterou potřeme kečupem, nebo rajským protlakem, který posypeme oreganem a dle chuti na pizzu naložíme co máme rádi - šunku, salám, anglickou slaninu, žampiony, hermelín, nivu atd. Pizzu pečeme v dobře... Číst dál

Vložil - recept-recepty.cz Komentáře(30) Zobrazení:61079 Kategorie - Pizza