Pomazánky, másla

Snídaně a večeře

Obiloviny a luštěniny

Chleba, rohlíky, housky


Míry a váhy

Tisk
( 54 volby )

Pomocné tabulky pro ty, co doma nemají možnost vážit potraviny. Jedine co budete potřebovat je malá (kávová) lžička, velká (polévková) lžíce a hrnek (plný hrnek o objemu 250ml).

Druh potraviny 1 lžíce 1 lžička
Sypké potraviny
hladká mouka 10 g 3 g
hrubá mouka 12 g 3 g
krupice 12 g 3 g
bramborová moučka 12 g 4 g
rýže 18 g 5 g
ovesné vločky 8 g 2 g
krupicovy cukr 15 g 5 g
moučkový cukr 12 g 4 g
sůl 10 g 5 g
kakao v prášku 8 g 2 g
mleté ořechy 7 g 2 g
strouhanka 10 g 3 g
mletá skořice 12 g 4 g
prášek do pečiva 10 g 3 g
Tekuté potraviny
voda 18 g 5 g
mléko 20 g 5 g
rozpuštěné máslo 17 g 5 g
olej 20 g 5 g
ocet 15 g 5 g
smetana ke šlehání 12 g 5 g
med 18 g 6 g
Tuhé potraviny
máslo 15 g 5 g
tvaroh 20 g 10 g
hořčice 20 g 8 g
kečup 20 g 8 g

 

Druh potraviny váha
voda 250 g
mléko 260 g
sušené mléko 150 g
měkký tvaroh 200 g
mouka 170 g
krupice 200 g
rýže 220 g
krupice 200 g
moučkový cukr 220 g
krystalový cukr 220 g
strouhanka 150 g
ovesné vločky 110 g
smetana 250 g
olej 245 g
med 360 g
sůl 300 g
kakao 100 g
bramborový škrob 220 g
mleté ořechy 175 g

 

 

Kolik váží některé potraviny?

Druh potraviny váha
velká kostka cukru 6,2 g
malá kostka cukru 4,7 g
velké vejce 55-65 g
střední vejce 50-55 g
malé vejce 45-50 g
střední žloutek 20 g
střední bílek 30 g
středně velká cibule 120 g
středně velký brambor 100 g

 

 

Převody jednotek hmotnosti

1 dkg 10 g
5 dkg 50 g
10 dkg 100 g
1/8 kg 12,5 dkg 125 g
1/4 kg 25 dkg 250 g
1/2 kg 50 dkg 500 g
1 kg 100 dkg 1000 g

 

 

Převody jednotek objemu

1 dl 10 cl 100 ml
2 dl 20 cl 200 ml
3 dl 30 cl 300 ml
1/8 l 1,25 dl 12,5 cl 125 ml
1/4 l 2,5 dl 25 cl 250 ml
1/2 l 5 dl 50 cl 500 ml
1 l 10 dl 100 cl 1000 ml

 

1 čajová lžička 5 mililitrů
1 dezertní lžička 2 čajové lžičky 10 mililitrů
1 naběračka 3 čajové lžičky 15 mililitrů
1 pohár 250 mililitrů

 

Komentáře  

 
0 # plachardmuffse1985 2018-05-04 01:57
Мне кажется это блестящая фраза Вот на этом сайте разместил статью на вас buy-accs.ru/.../... купить аккаунты gmail.com
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
 

Nejnovějších 5 receptů

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Vafle s domácí jahodovou zmrzlinou

Ingredience na 6 porcí:
Zmrzlina:
5 g plátkové želatiny
850 g řeckého bílého jogurtu
200 ml smetany ke šlehání
50 g medu
250 g moučkového cukru
500 g jahod
Vafle:
3 vejce
440 g hladké mouky
špetka soli
1,5 lžíce krupicového cukru
½ balení prášku do pečiva
8 lžic oleje
375 ml plnotučného mléka

Popis přípravy:
Želatinové plátky namočíme na 10 minut do studené vody. Vyšleháme jogurt, šlehačku, med a cukr. Želatinu vyždímáme a vložíme do hrnce.... Číst dál

Vložil - recept-recepty.cz Napište první komentář! Zobrazení:63 Kategorie - Palačinky a lívance

Palačinky se sýrem a špenátem

Ingredience na 4 porce:
Těsto na palačinky:
250 ml plnotučného mléka
2 vejce
špetka soli
kůra z citrónu
3 vrchovaté lžíce hladké mouky
olej na smažení
Náplň:
2 menší šalotky
1 lžíce třtinového cukru
2 lžíce olivového oleje
4 stroužky česneku
400 g mraženého listového špenátu
sůl a pepř
200 g sýra brie

Popis přípravy:

Připravíme si těsto na palačinky a pak je na oleji osmažíme dozlatova z obou stran. V nepřilnavé pánvi nasucho orestujeme nakrájenou šalotku, zasypeme ji... Číst dál

Vložil - recept-recepty.cz Zobrazení:26 Kategorie - Slane palačinky

Salát z pomeranče a fenyklu s krevetami

Ingredience na 4 porce:
3 pomeranče
2 bulvy fenyklu
2 lžíce citrónové šťávy
4 lžíce extra panenského olivového oleje
sůl a pepř
50 g mraženého hrášku
16 vařených celých krevet
2 stroužky česneku
hrst výhonků řeřichy

Popis přípravy:
Z pomerančů okrájíme nožem kůru. Pak nad miskou vykrájíme segmenty bez blanek. Ze zbytků pomeranče vymačkáme šťávu. Bulvy fenyklu nakrájíme na velmi slabé plátky a pokapeme je citrónovou šťávou. V pánvi zahřejeme jednu lžíci olivového oleje a nakrájený fenykl na něm... Číst dál

Vložil - recept-recepty.cz Napište první komentář! Zobrazení:45 Kategorie - Ovocné saláty

Bulharská dršťková polévka

Ingredience na 4 porce:
250 g drštěk
1 cibule
2 lžíce másla
1 vrchovatá lžíce hladké mouky
800 ml masového vývaru
sůl a celý pepř
1 stroužek česneku
200 ml zakysané smetany

Popis přípravy:
Dršťky pořádně opereme, vydrhneme solí a dáme vařit do dostatečného množství vody doměkka. Bude to trvat přibližně 3 hodiny. Během vaření vodu několikrát vyměníme. Hotové dršťky nakrájíme na menší nudličky. Cibuli oloupeme, nasekáme najemno a osmažíme ji na másle, vmícháme mouku a připravíme... Číst dál

Vložil - recept-recepty.cz Napište první komentář! Zobrazení:76 Kategorie - Bulharská kuchyně

Telecí koleno dušené v červeném víně

Ingredience na 4 porce:
4 plátky telecího kolena s kostí
2 lžíce hladké mouky
sůl a čerstvě mletý pepř
6 lžic olivového oleje
1 cibule
2 mrkve
3 stonky řapíkatého celeru
4 bobkové listy
350 ml suchého červeného vína
500 ml hovězího vývaru
4 lístky šalvěje
150 g cherry rajčátek

Popis přípravy:

Maso obalíme v mouce. Osolíme a opepříme. Ve velkém kastrolu zahřejeme olej a maso na něm z obou stran osmažíme. Pak ho vyndáme, do výpeku vsypeme nakrájenou zeleninu... Číst dál

Vložil - recept-recepty.cz Napište první komentář! Zobrazení:79 Kategorie - Telecí maso



Nejčtenějších 5 receptů

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Brokolicový krém

Ingredience:
1 brokolica
1 smetana sladká na vaření
1 lžíce hladké mouky
sůl a pepř
muškátový květ
houskové krutóny

Popis přípravy:
V litru vody uvaříme brokolici rozdělenou na růžičky, ponorným mixérem je rozmixujeme. Ve smetaně rozmícháme lžíci hladké mouky, vlijeme do polévky a za stálého míchání prováříme asi 15 minut, dochutíme solí, pepřem a muškátovým květem. Na talíři podáváme se snítkou bylinek a opečenými krutóny.

Číst dál

Vložil - recept-recepty.cz Komentáře(12) Zobrazení:111985 Kategorie - Krémové polévky

Nepečený dort ze zakysané smetany

Ingredience:
3 kelímky zakysané smetany
4 lžíce moučkového cukru
2 balíčky piškotů
5 plátků želatiny
máslo na vymazáni formy
kokos na vyspání formy
červené želé
500 g ovoce - jahod, meruňky, broskve

Popis přípravy:
Dno a boky tukem vymazané a kokosem vysypané dortové formy vyložíme piškoty. Zakysanou smetanu smícháme s cukrem a rozpuštěnou plátkovou želatinou. Směsí zalijeme piškoty. Stejně uděláme ještě jednu vrstvu, na kterou dáme ovoce nakrájené na kousky. Ovoce zalijeme červenou želatinou a dáme na... Číst dál

Vložil - recept-recepty.cz Komentáře(38) Zobrazení:100703 Kategorie - Nepečené dorty

Boloňské špagety s mletým masem

Ingredience:
1 balíček špaget
600 g mletého masa
olivový olej
1 cibule
1 plechovka loupaných rajčat
vegeta
sůl a pepř
oregano
bazalka
150 g strouhaného sýra

Popis přípravy:
Těstoviny uvaříme al dente v mírně osolené vodě. Cibuli nakrájíme najemno a zpěníme na oleji. Přidáme mleté maso a necháme zatáhnout. Ochutíme vegetou a kořením, přidáme loupaná rajčata rozmixované ponorným mixérem a krátce povaříme. Hotovou omáčku ještě dochutíme kořením, přelijeme jí těstoviny a posypeme jemně strouhaným sýrem.

Číst dál

Vložil - recept-recepty.cz Komentáře(12) Zobrazení:90125 Kategorie - Těstoviny s masem

Lívance I.

Ingredience:
600 g hladké mouky
0,8 l mléka
3 vejce
60 g cukru
30 g droždí
sůl
citrónová kůra
skořice
meruňkový džem
tvaroh na strouhání
tuk

Popis přípravy:
Do vlažného mléka vmícháme mouku, cukr, vejce, citrónovou kuru a rozdrobené droždí a směs dobře promícháme až vznikne husté těstíčko. Mírně osolíme a dáme na teplo vykynout. Lívanečník vymastíme tukem, postavíme na oheň, po dobrém rozehřátí nalijeme naběračkou do důlků těstíčko a po zapečení obrátíme. Růžové lívance vyjmeme, opět vymastíme... Číst dál

Vložil - recept-recepty.cz Komentáře(2) Zobrazení:71690 Kategorie - Palačinky a lívance

Pizza těsto z pizzerie

Ingredience:
0,5 kg hladké mouky
1 lžíce olivového oleje
1 lžička soli
1 kostka droždí
2,5 dcl studené vody

Postup přípravy:
Ingredience smícháme a necháme těsto vykynout asi 40 minut na teplém místě. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a z každé vyválíme tenkou pizzu (okraje vyvýšíme), kterou potřeme kečupem, nebo rajským protlakem, který posypeme oreganem a dle chuti na pizzu naložíme co máme rádi - šunku, salám, anglickou slaninu, žampiony, hermelín, nivu atd. Pizzu pečeme v dobře... Číst dál

Vložil - recept-recepty.cz Komentáře(30) Zobrazení:63101 Kategorie - Pizza