Boršč se smetanou

Tisk
( 0 volby ) Ingredience:
250 g hověžího maso
300 g červené řepy
120 g zelí
1 mrkev
1 cibule
2 rajčata
20 g másla
1 lžička octa
1 lžička cukru
1 bobkový list
1,5 dl kysané smetany
1,2 l vody
pepř a sůl

Popis přípravy:
Hovězí maso uvaříme v osolené vodě doměkka, pak je vyjmeme, vývar odmastíme. Oloupanou červenou řepu jemně nastrouháme, mrkev nakrájíme na nudličky, cibuli na tenká půlkolečka, rajčata spaříme vařící vodou, oloupeme a drobně pokrájíme. Polovinu připravené červené řepy a ostatní suroviny zalijeme částí vývaru, přidáme máslo a vaříme na malém plaménku pod pokličkou asi čtvrt hodiny. Poté přidáme zbývající vývar, jemně nakrájené zelí, bobkový list, ocet, cukr, sůl, pepř a polévku vaříme, až zelenina změkne. Maso nakrájíme na kostičky a přidáme do polévky. ddělenou červenou řepu zalijeme trochou vývaru, přidáme několik kapek octa, krátce podusíme a potom přidáme do polévky. Polévku zdobíme smetanou, petrželkou nebo koprem.