Pomazánky, másla

Snídaně a večeře

Obiloviny a luštěniny

Chleba, rohlíky, housky


Brokolicový krém

Tisk
( 93 volby )

Ingredience:
1 brokolica
1 smetana sladká na vaření
1 lžíce hladké mouky
sůl a pepř
muškátový květ
houskové krutóny

Popis přípravy:
V litru vody uvaříme brokolici rozdělenou na růžičky, ponorným mixérem je rozmixujeme. Ve smetaně rozmícháme lžíci hladké mouky, vlijeme do polévky a za stálého míchání prováříme asi 15 minut, dochutíme solí, pepřem a muškátovým květem. Na talíři podáváme se snítkou bylinek a opečenými krutóny.

Komentáře  

 
+1 # Jitka 2011-06-27 15:51
Tady se píše 1 smetana na vaření a pak v šlehačce rozmícháme lžíci mouky ... Co je správně?
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
 
 
+3 # Ota 2011-06-28 15:02
Dobrý den,
měla by tam být správně smetana. V receptu jsem to již upravil, děkuji za upozornění. Nic by se ale nestalo, kdyby jste použila i smetanu na šlehání.
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
 
 
+15 # Asi jsem blbka 2011-10-29 12:37
Šlehačka a smetana ke šlehání je jedno a to samé. ;)
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
 
 
-2 # Pet 2012-03-28 11:45
Ano, šlehačka a smetana na šlehání je to samé, ale tady se řeší šlehačka a smetana na VAŘENÍ. A ta bývá o dost méně tučná (asi 10 - 12 % oproti 30 - 33 %) :)
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
 
 
0 # kacenka 2012-01-19 18:04
velmi dobra polievka priam vynikajuca dobra vecera mnamky
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
 
 
+3 # Lenka 2012-03-30 13:27
Dnes jsem ji udělala a kdo má rád zeleninu tak si mooooc pochutná :-)
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
 
 
+1 # Romana 2013-02-03 18:58
Recept je dobrý, pochutnali jsme si. MOžná bych příště brokolici vařila již v mírně osolené vodě, abych nemusela tolik dochucovat.
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
 
 
0 # Alena 2013-02-20 18:49
brokolici jsem varila osolenou, je to lepsi. Muskat jsem zrovna nemela a taky se polevka dala jist :-)
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
 
 
0 # Petra 2013-10-12 11:09
Fakt dobrý.Jde to i bez muškát.květu a ořechu.Pro přívržence diet sojová smetana.Zahustit moukou ale i solamylem.Je to jedno.Česnek taky OK a i majoránka.No dle chuti
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
 
 
0 # Petra 2013-10-12 11:14
bych zapomněla je opravdu lepší to osolit a opepřit při vaření
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
 
 
0 # Anja 2014-12-12 14:25
Naprosto výborná polévka !!! Já tam přidala ještě NIVU a musím říct že to má grády :-) naprosto výborný recept
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
 
 
0 # Andrea 2015-02-09 19:58
Vyborna polevka! Urcite lze s ni jeste experimentovat na varianty jiz zminene (niva/cesnek). Nejsem zeleninovy gurman, ale tahle mi vazne moc chutnala a i vsichni doma si posmakli! Palec nahoru
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
 

Nejnovějších 5 receptů

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Krémová dyňová polévka

Ingredience na 4 porce:
1 větší dýně hokkaido
olivový olej
1 cibule
2-3 stroužky česneku
čerstvý zázvor
kousek celé skořice
1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
smetana na zjemnění
dýňový olej lisovaný za studena
pražená dýňová semínka na ozdobu
sůl a pepř

Popis přípravy:
V hrnci rozpálíme olivový olej a osmahneme najemno nasekanou cibuli, přidáme utřený česnek, svitek skořice a najemno nastrouhaný oddenek zázvoru. Vše necháme rozvonět. Přisypeme na kostky nakrájenou dýni i se slupkou, zbavenou jedině semen.... Číst dál

Vložil - recept-recepty.cz Napište první komentář! Zobrazení:4 Kategorie - Krémové polévky

Šnek se švestkami a mákem

Ingredience:
500 g hladké mouky
10 g čerstvého droždí
100 g změklého másla
100 g moučkového cukru
300 ml mléka
2 žloutky
1 vejce na potření koláče
100 g másla na potření hotového koláče
2 lžíce rumu na potření hotového koláče
400 g vypeckovaných a rozpůlených švestek
Maková nádivka:
180 g mletého máku
300 ml mléka
120 g moučkového cukru
10 g másla
1 lžička perníkového koření
kůra z poloviny citrónu

Popis přípravy:
V hluboké míse smícháme mouku... Číst dál

Vložil - recept-recepty.cz Napište první komentář! Zobrazení:2 Kategorie - z kynutého těsta

Pečená rajčata se sýrovou nádivkou

Ingredience:
800 g rajčat
200 g měkkého tvarohu
100 g tvrdého sýra
2 vejce
provensálské koření
čerstvá bazalka
petrželová nať
mletý kmín
sůl
trochu strouhanky
2 střední cibule
olivový olej

Popis přípravy:

Souměrná, vyzrálá, ale stále pevná rajčata seřízneme na vrcholku a lžičkou vybereme jádřince a žebra. Necháme z nich vykapat šťávu a pak je uvnitř osolíme a trochu okořeníme provensálským kořením. Tvaroh, strouhaný sýr, vejce, čerstvé posekané bylinky, kmín, sůl a strouhanku promícháme a vzniklou hmotou naplníme... Číst dál

Vložil - recept-recepty.cz Napište první komentář! Zobrazení:9 Kategorie - Zeleninové jídla

Cizrna na indický způsob

Ingredience na 4 porce:
500 g sterilované cizrny
2 cibule
3 lžíce žluté kari pasty
špetka chilli
250 ml zeleninového vývaru
4 lžíce olivového oleje
sůl
rýže jako příloha

Popis přípravy:
V pánvi rozehřejeme olej, na kterém dozlatova opečeme cibuli nakrájenou na kolečka. Druhou suchou pánev rozehřejeme a na několik sekund na ní opražíme kari pastu. Do pánve přidáme vývar, cibuli s olejem a cizrnu, vše dusíme do zredukování většiny tekutin. Nakonec dochutíme špetkou chilli, solí a ihned podáváme... Číst dál

Vložil - recept-recepty.cz Napište první komentář! Zobrazení:11 Kategorie - Luštěniny

Paella s mořskými plody

Ingredience na 4 porce:
1 kg rýže na paellu
1 l vývaru
2 lžíce koření na paellu
500 g mořských plodů
1 bílá cibule
8 lžic olivového oleje
sůl a pepř

Popis přípravy:
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. V pánvi na paellu rozehřejeme olej, na kterém necháme zesklovatět cibuli. Přidáme rýži, 1/3 vývaru, koření, sůl a pepř a za neustálého míchání dusíme. Když se nám rýže začne přichytávat, postupně přidáváme zbylý vývar a popřípadě nahradíme vodou. Když je... Číst dál

Vložil - recept-recepty.cz Napište první komentář! Zobrazení:10 Kategorie - Rýžové pokrmy



Nejčtenějších 5 receptů

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Brokolicový krém

Ingredience:
1 brokolica
1 smetana sladká na vaření
1 lžíce hladké mouky
sůl a pepř
muškátový květ
houskové krutóny

Popis přípravy:
V litru vody uvaříme brokolici rozdělenou na růžičky, ponorným mixérem je rozmixujeme. Ve smetaně rozmícháme lžíci hladké mouky, vlijeme do polévky a za stálého míchání prováříme asi 15 minut, dochutíme solí, pepřem a muškátovým květem. Na talíři podáváme se snítkou bylinek a opečenými krutóny.

Číst dál

Vložil - recept-recepty.cz Komentáře(12) Zobrazení:104005 Kategorie - Krémové polévky

Nepečený dort ze zakysané smetany

Ingredience:
3 kelímky zakysané smetany
4 lžíce moučkového cukru
2 balíčky piškotů
5 plátků želatiny
máslo na vymazáni formy
kokos na vyspání formy
červené želé
500 g ovoce - jahod, meruňky, broskve

Popis přípravy:
Dno a boky tukem vymazané a kokosem vysypané dortové formy vyložíme piškoty. Zakysanou smetanu smícháme s cukrem a rozpuštěnou plátkovou želatinou. Směsí zalijeme piškoty. Stejně uděláme ještě jednu vrstvu, na kterou dáme ovoce nakrájené na kousky. Ovoce zalijeme červenou želatinou a dáme na... Číst dál

Vložil - recept-recepty.cz Komentáře(36) Zobrazení:98345 Kategorie - Nepečené dorty

Boloňské špagety s mletým masem

Ingredience:
1 balíček špaget
600 g mletého masa
olivový olej
1 cibule
1 plechovka loupaných rajčat
vegeta
sůl a pepř
oregano
bazalka
150 g strouhaného sýra

Popis přípravy:
Těstoviny uvaříme al dente v mírně osolené vodě. Cibuli nakrájíme najemno a zpěníme na oleji. Přidáme mleté maso a necháme zatáhnout. Ochutíme vegetou a kořením, přidáme loupaná rajčata rozmixované ponorným mixérem a krátce povaříme. Hotovou omáčku ještě dochutíme kořením, přelijeme jí těstoviny a posypeme jemně strouhaným sýrem.

Číst dál

Vložil - recept-recepty.cz Komentáře(12) Zobrazení:82267 Kategorie - Těstoviny s masem

Lívance I.

Ingredience:
600 g hladké mouky
0,8 l mléka
3 vejce
60 g cukru
30 g droždí
sůl
citrónová kůra
skořice
meruňkový džem
tvaroh na strouhání
tuk

Popis přípravy:
Do vlažného mléka vmícháme mouku, cukr, vejce, citrónovou kuru a rozdrobené droždí a směs dobře promícháme až vznikne husté těstíčko. Mírně osolíme a dáme na teplo vykynout. Lívanečník vymastíme tukem, postavíme na oheň, po dobrém rozehřátí nalijeme naběračkou do důlků těstíčko a po zapečení obrátíme. Růžové lívance vyjmeme, opět vymastíme... Číst dál

Vložil - recept-recepty.cz Komentáře(2) Zobrazení:64359 Kategorie - Palačinky a lívance

Pizza těsto z pizzerie

Ingredience:
0,5 kg hladké mouky
1 lžíce olivového oleje
1 lžička soli
1 kostka droždí
2,5 dcl studené vody

Postup přípravy:
Ingredience smícháme a necháme těsto vykynout asi 40 minut na teplém místě. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a z každé vyválíme tenkou pizzu (okraje vyvýšíme), kterou potřeme kečupem, nebo rajským protlakem, který posypeme oreganem a dle chuti na pizzu naložíme co máme rádi - šunku, salám, anglickou slaninu, žampiony, hermelín, nivu atd. Pizzu pečeme v dobře... Číst dál

Vložil - recept-recepty.cz Komentáře(30) Zobrazení:60708 Kategorie - Pizza