Dortík s riccotou obložený citrusy

Tisk
( 3 volby ) Ingredience:
250 g polohrubé mouky
225 g cukru
sůl    
1 žloutek
125 g másla
4 citróny
500 g sýra typu riccota
2 vejce
150 g moučkového cukru
100 ml citrónového likéru
tuk a mouka na formu
cukr na posypání

Popis přípravy:

Z mouky, 75 g cukru, soli, žloutku, 2 lžic studené vody a vloček másla vypracujeme hladké těsto. Na pomoučeném vále je vyválíme do kruhu o průměru 32 cm. Formu na koláč o průměru 28 cm, s odnímatelným dnem, vymažeme tukem a vysypeme moukou. Těsto rozprostřeme do formy, několikrát ho propíchneme vidličkou a uložíme na 30 minut do lednice. Citróny omyjeme horkou vodou a osušíme. Ze dvou citrónů nastrouháme kůru, z jednoho pak vymačkáme šťávu. Vejce a 150 g cukru šleháme asi 4 minuty do husté pěny. Vmícháme ricottu, citrónovou kůru a šťávu. Krém rozetřeme na korpus. Při 175°C pečeme asi 60 minut, po 40 minutách zvýšíme teplotu na 200°C a koláč dopečeme. Necháme ho vychladnout. Moučkový cukr rozmícháme se dvěma lžícemi horké vody a vaříme s likérem asi 10 minut, až se objem zmenší na polovinu. Zbylé citróny nakrájíme na tenké plátky, vložíme je do sirupu a asi 3 minuty povaříme. Necháme je vychladnout. Koláč obložíme kolečky citrónu a pokapeme ho trochou sirupu. Posypeme jej moučkovým nebo vanilovým cukrem.