Caponata

Tisk
( 5 volby ) Ingredience:
1 velký lilek
2 lžíce olivového oleje
1 cibule
3-5 stroužků česneku
3 lžíce kaparů
kapary na posypání
12 černých oliv
1 velká červená paprika
100 ml červeného vína
3 lžíce balzamikového octa
2 lžíce přírodního cukru
hrst nasekané bazalky
hrnek passaty nebo propasírovaných loupaných rajčat
sůl a pepř

Popis přípravy:

Kostky lilku vložíme do cedníku, poprášíme solí, zatížíme a necháme 30 minut stát, aby pustili vodu. Troubu předehřejeme na 190°C. Lilek opláchneme a osušíme, rozložíme na vymaštěný plech a asi 35 minut pečeme. Na pánvi rozehřejeme olej. Osmahneme na něm na drobné kousky nakrájenou cibuli, přidáme na plátky nakrájený česnek, na proužky nakrájenou papriku, na půlky rozkrojené olivy a kapary a ještě 3 minuty smažíme. V jiném kastrole povaříme ocet s cukrem a vínem a svaříme na polovinu, trvá to asi 10 minut. Přisypeme lilek a bazalku, minutu spolu povaříme, přidáme pyré z rajčat a asi 10 minut spolu vaříme do zhoustnutí. Pak hrnec s obsahem lilku a rajčat přelijeme do pánve s paprikami. Směs necháme vychladit.