Pomazánky, másla

Snídaně a večeře

Obiloviny a luštěniny

Chleba, rohlíky, housky


Moravský vrabec se zelím

Tisk
( 0 volby )

Ingredience na 4 porce:
700 g vepřového bůčku nebo plece
3 velké cibule
6 stroužků česneku
1 lžíce kmínu
sůl
Příloha:
2 bramborové knedlíky
750 g sterilovaného zelí
1 malá cibule
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce sádla
cukr
ocet
sůl
3 lžíce oleje

Popis přípravy:
Troubu rozehřejeme na 180°C. Maso očistíme a nakrájíme na 3 cm velké kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostky. Česnek oloupeme a utřeme se solí nebo prolisujeme. Do pekáčku dáme maso, prosypeme cibulí, přidáme česnek, kmín a osolíme. Rukama vše důkladně promísíme a rozložíme po celé ploše pekáčku. Podlijeme trochou vody a vložíme do trouby, kde maso pečeme 45-60 minut. Mezitím, co se peče maso, si ze sklenice vylovíme zelí a vymačkáme z něj přebytečný nálev, který si uschováme stranou. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. V kastrolu rozehřejeme sádlo, zesklovatíme na něm cibuli a ihned zaprášíme moukou. Promícháme a mírně osmahneme. Poté přidáme zelí a znovu promícháme. Podle toho, kolik zelí pustilo vody, přidáme uschovaný nálev nebo trochu vody a necháme dusit asi 15 minut. Na konci ochutnáme a podle potřeby dochutíme solí, cukrem a octem. Udržujeme v teple. Maso v pekáčku vyjmeme z trouby. Mělo by být upečené hezky dohněda se šťávou na dně pekáčku. Pokud se nám šťáva příliš vypekla, přeložíme maso stranou a do pekáčku, který postavíme na sporák, dáme několik lžic horké vody. Vodu se šťávou necháme trochu povařit, případně ze dna pekáčku uvolníme připečeniny. Poté maso vrátíme zpět, vše promícháme a můžeme podávat spolu s bramborovým knedlíkem a zelím.

Nejnovějších 5 receptů

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Smažené sépiové kroužky

Ingredience na 4 porce:
8 větších sépiových těl
200 g krevet
mořská sůl
3 vejce
100 g hladké mouky
olej na smažení

Popis přípravy:

Očištěné sépie nakrájíme na kroužky. Krevety oloupeme. Osolíme. Na těsto vyšleháme vejce s moukou a obalíme v něm mořské plody. Do hrnce nalijeme olej, přivedeme ho k varu a smažíme dozlatova kroužky a krevety. Musejí být ponořené. Osušíme přebytečný tuk a podáváme.

Číst dál

Vložil - recept-recepty.cz Napište první komentář! Zobrazení:59 Kategorie - Ryby a mořské plody

Aloo Gobi

Ingredience na 4 porce:
250 g brambor
125 g květáku
125 g cibule
50 g rajčat
25 g česnekovo-zázvorové pasty (G&G pasta, nebo prolisovat stejné množství česneku a zázvoru)
7 g mletého římského kmínu
5 g mletého koriandru
5 g mletá kurkuma
2 g mleté chilli
2 g čerstvého koriandru
1 g čerstvého zázvoru
2 lžíce rostlinného oleje
rostlinný olej na smažení

Popis přípravy:
Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky, květák rozebereme na růžičky, rajče nakrájíme na... Číst dál

Vložil - recept-recepty.cz Napište první komentář! Zobrazení:49 Kategorie - Indická kuchyně

Červené zelí s ořechy

Ingredience na 8 porcí:
1 hlávka červeného zelí
1 cibule
100 ml červeného vinného octa
6 lžic krupicového cukru
¼ lžičky kmínu
1 lžíce hrubé mouky
2 lžíce husího sádla
2 hrsti vlašských ořechů
sůl a pepř

Popis přípravy:
Hlávku zelí rozpůlíme, vykrojíme košťál a zelí nakrouháme na tenké nudličky, cibuli nakrájíme nadrobno. V hrnci rozpálíme husí sádlo a orestujeme na něm cibuli, pak přidáme zelí, zaprášíme moukou a chvilku opékáme. Zalijeme octem a vodou, osolíme a podle... Číst dál

Vložil - recept-recepty.cz Napište první komentář! Zobrazení:48 Kategorie - Přílohy

Křupavý chléb se slaninou a avokádem

Ingredience:
8 plátků anglické slaniny
12 třešňových rajčátek
1 větší zralé avokádo
šťáva z 1 citrónu
špetka drceného chilli
sůl a pepř
4 krajíce oblíbeného chleba

Popis přípravy:
Gril v troubě rozehřejeme na nejvyšší teplotu. Rajčátka rozpůlíme a spolu se slaninou řeznou stranou nahoru rozložíme na plech a dáme zhruba na 10 minut pod gril, po 5 minutách otočíme. Mezitím rozmačkáme avokádo vidličkou, vmícháme citrónovou šťávu, chilli, sůl a pepř. Krajíce opečeme nasucho v toustovači nebo pod rozpáleným grilem z obou... Číst dál

Vložil - recept-recepty.cz Napište první komentář! Zobrazení:8 Kategorie - Předkrmy

Bramborový salát s ředkvičkami

Ingredience na 4 porce:
600 g vařených brambor varného typu A
2 svazky ředkviček
4 vejce uvařené natvrdo
1 malá červená cibule
1 hrst cherry rajčátek
Dresink:
8 lžic olivového oleje
2 lžíce citrónové šťávy
3 lžíce dijonské hořčice
1 lžíce octa
sůl a pepř dle chuti

Popis přípravy:
Uvařené brambory a vejce nakrájíme na šestiny, ředkvičky na kolečka, cibuli nakrájíme na měsíčky a rajčata přeřízneme napůl. Vše vložíme do misky s trochou nasekané pažitky. Na dresink nalijeme... Číst dál

Vložil - recept-recepty.cz Napište první komentář! Zobrazení:8 Kategorie - Bramborové saláty



Nejčtenějších 5 receptů

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Brokolicový krém

Ingredience:
1 brokolica
1 smetana sladká na vaření
1 lžíce hladké mouky
sůl a pepř
muškátový květ
houskové krutóny

Popis přípravy:
V litru vody uvaříme brokolici rozdělenou na růžičky, ponorným mixérem je rozmixujeme. Ve smetaně rozmícháme lžíci hladké mouky, vlijeme do polévky a za stálého míchání prováříme asi 15 minut, dochutíme solí, pepřem a muškátovým květem. Na talíři podáváme se snítkou bylinek a opečenými krutóny.

Číst dál

Vložil - recept-recepty.cz Komentáře(12) Zobrazení:110319 Kategorie - Krémové polévky

Nepečený dort ze zakysané smetany

Ingredience:
3 kelímky zakysané smetany
4 lžíce moučkového cukru
2 balíčky piškotů
5 plátků želatiny
máslo na vymazáni formy
kokos na vyspání formy
červené želé
500 g ovoce - jahod, meruňky, broskve

Popis přípravy:
Dno a boky tukem vymazané a kokosem vysypané dortové formy vyložíme piškoty. Zakysanou smetanu smícháme s cukrem a rozpuštěnou plátkovou želatinou. Směsí zalijeme piškoty. Stejně uděláme ještě jednu vrstvu, na kterou dáme ovoce nakrájené na kousky. Ovoce zalijeme červenou želatinou a dáme na... Číst dál

Vložil - recept-recepty.cz Komentáře(38) Zobrazení:99811 Kategorie - Nepečené dorty

Boloňské špagety s mletým masem

Ingredience:
1 balíček špaget
600 g mletého masa
olivový olej
1 cibule
1 plechovka loupaných rajčat
vegeta
sůl a pepř
oregano
bazalka
150 g strouhaného sýra

Popis přípravy:
Těstoviny uvaříme al dente v mírně osolené vodě. Cibuli nakrájíme najemno a zpěníme na oleji. Přidáme mleté maso a necháme zatáhnout. Ochutíme vegetou a kořením, přidáme loupaná rajčata rozmixované ponorným mixérem a krátce povaříme. Hotovou omáčku ještě dochutíme kořením, přelijeme jí těstoviny a posypeme jemně strouhaným sýrem.

Číst dál

Vložil - recept-recepty.cz Komentáře(12) Zobrazení:88451 Kategorie - Těstoviny s masem

Lívance I.

Ingredience:
600 g hladké mouky
0,8 l mléka
3 vejce
60 g cukru
30 g droždí
sůl
citrónová kůra
skořice
meruňkový džem
tvaroh na strouhání
tuk

Popis přípravy:
Do vlažného mléka vmícháme mouku, cukr, vejce, citrónovou kuru a rozdrobené droždí a směs dobře promícháme až vznikne husté těstíčko. Mírně osolíme a dáme na teplo vykynout. Lívanečník vymastíme tukem, postavíme na oheň, po dobrém rozehřátí nalijeme naběračkou do důlků těstíčko a po zapečení obrátíme. Růžové lívance vyjmeme, opět vymastíme... Číst dál

Vložil - recept-recepty.cz Komentáře(2) Zobrazení:70124 Kategorie - Palačinky a lívance

Pizza těsto z pizzerie

Ingredience:
0,5 kg hladké mouky
1 lžíce olivového oleje
1 lžička soli
1 kostka droždí
2,5 dcl studené vody

Postup přípravy:
Ingredience smícháme a necháme těsto vykynout asi 40 minut na teplém místě. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a z každé vyválíme tenkou pizzu (okraje vyvýšíme), kterou potřeme kečupem, nebo rajským protlakem, který posypeme oreganem a dle chuti na pizzu naložíme co máme rádi - šunku, salám, anglickou slaninu, žampiony, hermelín, nivu atd. Pizzu pečeme v dobře... Číst dál

Vložil - recept-recepty.cz Komentáře(30) Zobrazení:62280 Kategorie - Pizza